Wat is multiple sclerose?

Wat is multiple sclerose?
Multiple sclerose (MS) is op jonge tot volwassen leeftijd één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggemerg). MS tast de zenuwbanen aan, waardoor bewegen moeilijker is, maar het is géén spierziekte zoals vaak wordt gedacht.

Multiple sclerose is een auto- immuunziekte
Er wordt gedacht dat multiple sclerose een auto-immuunziekte is. Kenmerk van auto-immuunziekte is dat het immuunsysteem (het afweersysteem van het lichaam tegen virussen, bacteriën en infecties) eigenlijk iets te goed werkt. Door multiple sclerose ontstaan ontstekingen en raakt het centraal zenuwstelsel beschadigd. Ook het beschermlaagje rondom zenuwuitlopers (myeline) wordt aangetast. Hierdoor kunnen verlammingsverschijnselen ontstaan.

Oorzaak multiple sclerose nog niet bekend
Hoe de stoornis in het afweersysteem ontstaat, is helaas nog niet bekend. Wel weten we dat een ontregeld immuunsysteem bij multiple sclerose een groot deel van de klachten veroorzaakt. De medicatie voor de behandeling van multiple sclerose richt zich dan ook op het reguleren / remmen (moduleren) van dit immuunsysteem.Wie heeft multiple sclerose?
  • MS komt twee keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
  • De eerste verschijnselen van multiple sclerose openbaren zich vaak tussen het 20e en 40e levensjaar.
  • De frequentie waarin multiple sclerose voorkomt verschilt per land en bevolkingsgroep.
  • Het aantal mensen met multiple sclerose per 100.000 inwoners is wereldwijd niet overal hetzelfde.
  • De kans op multiple sclerose neemt toe naarmate men verder van de evenaar woont. Multiple sclerose wordt dan ook vooral gezien bij blanke mensen in Europa, Noord-Amerika en Australië.
  • In (sub)tropische gebieden komt multiple sclerose veel minder vaak voor. In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen multiple sclerose. Dit is ongeveer 0.1% van de totale bevolking die Nederland telt.
Welke vormen van multiple sclerose zijn er?
Er zijn drie hoofdvormen van MS:
Relapsing-Remitting vorm van multiple sclerose
Bij deze vorm van multiple sclerose is sprake van een ziekteverloop met tijdelijke terugvallen (relapses en schubs) en herstelperioden. Er zijn hierbij duidelijk ups en downs waarneembaar en het herstel na een terugval is niet altijd volledig. Ruim 80% van de mensen heeft deze vorm in het begin van de multiple sclerose. Het verschilt van persoon tot persoon hoe vaak een terugval met herstel optreedt en of het herstel volledig is of niet. Ook het tijdstip waarop een terugval zal optreden en hoe lang de periode is tussen twee terugvallen kan verschillend zijn. Voor deze vorm van MS zijn behandelingen beschikbaar die het aantal relapses verminderen en de tijd tussen de relapses vergroten. 
Secundair Progressieve vorm van multiple sclerose
Voor deze vorm van multiple sclerose geldt dat na een periode van herhaalde terugvallen en herstelperioden geleidelijk meer achteruitgang optreedt. Na een verloop met terugvallen en herstelperioden kan de relapsing remitting multiple sclerose overgaan in de zogenaamde secundair progressieve MS waarbij er een geleidelijk verlies van functies optreedt. Deze geleidelijke achteruitgang wordt ziekteprogressie genoemd. Hoe lang het duurt voordat de relapsing- remitting vorm over gaat in de secundair progressieve vorm is niet te voorspellen. 
Primair Progressieve vorm van multiple sclerose
Deze vorm van multiple sclerose komt minder vaak voor (15% van alle mensen met MS) en kent geen perioden van terugvallen of herstel. Er treedt dan ook geleidelijk achteruitgang op, waarbij de symptomen toenemen. Voor deze vorm van multiple sclerose is helaas nog geen behandeling beschikbaar.

Plaats een reactie